4 Ekim 2016 Salı

Darüşşafaka Doğuş 2016-2017

Darüşşafaka, geçtiğimiz yıllarda Doğuş Grup sponsorluğunda ve Ferit Şahenk önderliğinde Türk basketbolunda ciddi bir atılım yaptı. Son bir kaç yılda takım TBL'den yükselip Euroleague seviyesine geldi. Bu sene de en ciddi kadronun kurulduğu yıl diyebiliriz. Tabi ki bu sezonki en önemli transfer son olarak NBA şampiyonu Cleveland Cavaliers'ı çalıştırmış ve daha önce Euroleague şampiyonluğu olan önemli tecrübe Koç David Blatt'in gelmesi.

Hazırlık maçlarında takım hazır bir görüntü çizdi. Özellikle birebir savunmayı iyi yapan oyunculara sahip olan Daçka'da Furkan Aldemir çember savunması ve ekstra hücum ribaundları ile bu sezon kilit oyuncu olacaktır. 

Hücum yönünde ise Daçka, transition dediğimiz geçiş oyunlarını iyi oynayabilecek koşabilen mobilize uzunlara ve topa yön veren kısalara sahip. Oyun sıkıştığında ise sorumluluk alabilen Wanamaker, Wilbekin, Anderson gibi oyunculara sahipler.






Oyuncular gelecek sezon neler yapabilir diye tek tek ilerlemek istiyorum.

Brad Wanamaker: Geçtiğimiz sezon Almanya Ligi MVP'si. Fizikli, skor atabilen ve attırabilen takımına hakim gözüken bir guard. Bu sezon koç Blatt'in kilit oyuncularından biri olacaktır. 

Daha önce NBA takımlarından San Antonio Spurs'te gördüğümüz; kolları uzun, savunmacı, fizikli, dinamik bir Kısa Forvetle -ki bu Kawhi Leonard oluyor - rakip guard'ı savunma fikrini bu sezon Daçka da uygulayabilir. Özellikle bu tanıma yeni transfer Will Clyburn uyuyor. Clyburn rakip guard'ı savunurken, Brad Wanamaker rakip 3 numarayla eşleşirse bunun savunma tarafında bir dezavantaj yaratacağını düşünmüyorum. Fizikli bir guard'ın avantajları diyebiliriz:)

Scottie Wilbekin: Wilbekin için en güzel tanımı Kaan Kural yapıyor. Avrupa'nın Russel Westbrook'u.
Müthiş bir hıza ve yön değiştirme yeteneğine sahip. Açık alanda inanılmaz işlere imza atabilir. Ancak oyunda dağılmaları sık sık yaşadığını da görüyoruz.

Oyuna olan tutkusu ve iştahı çok çok üst düzeyde. David Blatt'in onun bu enerjisini ve tutkusunu verimliliğe fazlasıyla çevireceğini düşünüyorum. Bazen Wilbekin'i oyundan çıkarmak ona yapılacak en büyük iyilik olabilir. 

Dairis Bertans: Bertans ailesinin 3. profesyonel basketbolcusu. Basketbol eğitimini aileden almış iyi bir profesyonel. 2 numarada tamamlayıcı olarak kadroda rol bulacağını düşünüyorum.

Birkan Batuk: Her genç basketbolcunun örnek alması gereken, saha içinde ve dışında karakter gösteren inanılmaz bir profesyonel Birkan. Kariyeri boyunca oynadığı her takımda aldığı dakikalarda sahada %100ünü mutlaka vermiştir ve bu sene de verecektir. Savunmada baskılı ve hücumda ceza şutları atabilen bir oyuncu. Bu sene saha içinde ve dışında Daçka'ya çok şey katacaktır.

James Anderson: Daçka'nın en önemli transferlerinden birisi.

Basketbol geliştikçe birebirde adam geçebilmenin önemi de arttı ve Anderson bu tarzda bir oyuncu. İkili oyunlara çeşitlilik katan, takıma liderlik edebilecek bir oyuncu. Hazırlık maçlarında takıma adapte olmuş gözüktü. Bu sezon takımın fark yaratan oyuncularından birisi olacaktır.

Will Clyburn: Geçtiğimiz sezonda İsrail Ligi sayı kralı olmuş oyuncu.

Her ne kadar İsrail Ligi bizim ligimiz kadar kaliteli olmasa da 20.8 sayı ortalama tutturmak kolay iş değil. Clyburn, pozisyonuna göre çok uzun sayılmasa da atletizmi ve uzun kolları ile rakiplerine genelde fiziksel avantaj sağlayan bir oyuncu. Hazırlık maçlarında izlediğim kadarıyla oyuncu özelliği olarak en çok dikkatimi çeken atletizm ve oyuna olan arzusu olmuştu. Çembere öyle penetreler ediyor ki deyim yerindeyse çemberi ısıracak gibi. Sayıya gitme potansiyeli ve bundan önemlisi sayı atma arzusunu sahada görmek mümkün. Bu sezon Daçka'nın kilit oyuncularından olacaktır.

Adrian Moerman: Basketbol Süper Ligi geçtiğimiz sezonun sayı ve ribaund kralı.

Moerman ondan önceki sezonda ise Fransa Ligi MVP'si olup ligimize, Banvit'e gelmişti. Geçtiğimiz yıl da çok özel bir sezon geçirdi. Sahada %100'ünü her zaman veren, kazanma hırsını, maçı ne kadar istediğini her zaman görebildiğimiz, takım düştüğü zaman diğer oyuncuları yukarı çekebilecek karaktere sahip bir oyuncu. Oyuncu özelliği olarak bakarsak da dış şutu olan, çok atletik olmasa da ribaund konusunda topun nereye düşeceğini tahmin edebilen ve bu sayede çok ribaund alan, özel bir oyuncu Moerman. Blatt onu ne kadar tanıyor bilmiyorum ama doğru yerlerde doğru dakikaları Moerman'a verirse, oyuncu fark yaratacaktır.

Luke Harangody: Şut atabilen 4 numara tanımı Harangody için yetersiz sanırım. Oyunu şut üzerine kurulu desek daha doğru. Bu sezon 4 numarada süreleri Moerman ile paylaşacaktır. Kesinlikle takım için çok yararlı bir oyuncu. Aldığı sürelerin hakkını verecektir.

Marcus Slaughter: Slaughter, Euroleague'in tecrübeli uzunlarından. Onun sahada yapacakları genel hatlarıyla belli desek yanlış olmaz. İki pota altında da ribaund alan, ikili oyun bitiren atlet bir oyuncu. Oyunda kaldığı 15-20 dk gibi sürelerde takıma pozitif katkıda bulunacaktır.

Furkan Aldemir: Furkan, Galatasaraydayken takımın çok önemli bir parçasıydı. Ben açıkçası Furkan Aldemir'in bu sezon kariyer sezonunu geçireceğini düşünüyorum. Oyuncu özelliği olarak çok fazla artısı var Furkan'ın.
Her şeyden önce inanılmaz bir ribaundçu. Sezgileriyle ve bazen bir kaç hamleyle seken topu takımına kazandırabiliyor.
Pick&Roll'ü iyi bitirebilen Furkan aynı zamanda NBA'de kendine şut silahını da ekledi diyebiliriz.
Çember savunması konusunda çok üst düzeyde. Mutlaka rakibin işini zorlaştırmayı beceriyor.
NBA'den kuvvetlenip geldiğini düşünüyorum. Tek eksisi ise sırtı dönük oyununun olmaması ancak bu sezon patlama yapmasını beklediğim isimlerin başında geliyor.

Semih Erden: Semih, kariyerine başladığı günden beri potansiyelini bildiğimiz ancak bir türlü istikrar sağlayamamış bir oyuncu. Son 2-3 sezondur bu konuda büyük bir gelişme katetti. Geçen sezon takımın en iyi oyuncusuydu demek yanlış olmaz.

Sırtı dönük oyunu takım için bir silah haline geldi. Konsantre olduğu zaman inanılmaz bitirici. Ayakları çabuk olduğu için çemberi de koruyan bir isim. Ancak belli bir yaşın üstüne geldi Semih. Ondan verim almak için maksimum 15-20 dk arası sahada kalması gerektiğini düşünüyorum. Bu sezon Daçka'nın oyununa çeşitlilik katacaktır.

Yazımda, Daçka'nın bu seneki rotasyonunu kendimce değerlendirdim. Şu ana kadarki en kapsamlı ve emek verdiğim yazım bu oldu. Yorumlarınız benim için önemli. Herkese iyi haftalar diliyorum.:)




1 yorum: